14.11.15

Kellaviietee kell kuus Evelyni juures

Kellaviietee traditsioon on alguse saanud Inglismaa kõrgklassist. 19. sajandil liikus õhtusöögiaeg üha hilisemale ajale. Bedfordi hertsoginna Anna Russell (1783-1857) palus oma teenijatel tee kõrvale pakkuda  midagi soolast ja magusat. Ta vaimustus sellest, kui hästi sobis pärast kerget lõunasööki ja enne õhtusööki tee kõrvale võileibu ja küpsetisi süüa. Restoranid ja kohvikud hakkasid peagi kellaviieteed pakkuma ning tava liikus aina laiematesse massidesse.

Teejoomisega seostuvad erinevad söögikorrad.

morning tea - traditsiooniliselt must tee (näiteks röstsaiaga)
elevenses - kella 11 ajal joodav tee küpsise või suupistega
afternoon tea - kella 4-5 vahel joodav tee suupiste võileibade ja kookidega
cream tea - edela-Inglismaalt pärit komme juua teed ja süüa scone'i, moosi ja clotted cream'iga
evening tea - iirlastelt pärit termin, mis tähendab lihtsat õhtusööki ja teejoomist

Inglased on maailmas ühed kõige suuremad tee tarbijad. 18. sajandi lõpul hakkas East India Company importima teed Inglismaale. Samas võrreldes Hiinaga on teejoomistava üsna noor.

Kuidas valmistada õiget inglise teed?

* Teekann täita (vähemalt poolenisti) keeva veega.
* Teevesi peab olema värske (kraaniveel lasta piisavalt enne joosta) ja olenevalt vee kvaliteedist filtreeritud.
* Teekannust  valada kuum vesi ära, lisada purutee või teepakid ja keev vesi peale võimalikult kõrgelt, et vesi saaks palju hapnikku. Kõige traditsioonilisemaks teesordiks musta tee põhjal valmistatud English breakfast tee.
* Teekannule kindlasti kaas peale ja hoida teekannusoojendi all 4-5 minutit.
* Soojendatud piim valada teetassi põhja, siis tee peale. Purutee korral kasutada sõela, teepakid enne serveerimist teekannust eemaldada. Soovi korral lisada suhkur.

Tugevat English breakfast teed piimaga kutsutakse builder's tea.


Sel korral proovisime Yorkshire'i breakfast teed, musta teed virsikuga, ingveri-sidruniteed, rohelist teed jasmiiniga, rohelist teed melissiga, eksootilist rohelist teed (kookos, bambus jm.), jaapani teed mustikaga  ja Saaremaa nunnade poolt korjatud ja kuivatatud taimeteed.

Pärastlõuna teejoomise kõrvale tavaliselt võetakse suupiste võileibu. Peenemates kohtades lõigatakse koorik alati ära ja leib peab olema võimalikult õhuke. Sel korral proovisime rustic sandwich'e Eesti moodi paksemate viiludena ja koos koorikuga. Valikuks olid peekoni-tomati, klassikalised muna-kurgi ja punapeedi-juustu võileivad.


Pärast võileibu proovisime lõhe-spinati lahtisi pirukaid lehttaignas ...  



.... ja seesami-juustu küpsiseid.


Scones, skoonid, teepätsid, teekoogid, kakukesed.....heal lapsel palju nimesid

Tegemist olemuselt üsna kuivade, muredate, mitte eriti magusate pätsikestega kuhu tihti lisatakse rosinaid. Neid süüakse traditsiooniliselt clotted cream'i ja moosiga.



Clotted cream

Väga lihtne valmistada kui on käepärast väga rasvast koort. Meil müüdava 35% vahukoorega ei saa päris õiget konsistentsi ja maitset. Koort tuleb veevannis 75-80 kraadi juures 45-60 minutit kuumutada, et peale tekiks kollane praguline kiht. "Ehmatada" jäävannis jahedaks ja hoida külmikus vähemalt öö, siis koorida pealmine kiht ära ja lasta külmikus veel settida. Peab olema pehme margariini paksune, kergesti määritav. 

Koogikeste asemel sõime glasuuritud muffineid. 




Aitäh Riina, Piret S, Anu, Ulvi, Edda, Merike, Ragne, Anabell, Liivi ja Tiina hea seltskonna eest. Tänan ka kaasatoodud üllatuste eest!




Võõrustaja Evelyn

No comments:

Post a Comment